Περισσότερα ακόμα εδώ

9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καφέ


Είστε λάτρεις του καφέ όλων των μορφών και ειδών και πιστεύετε ότι τα ξέρετε όλα γύρω από κάθε κόκκο του; Τσεκάρετε τον εαυτό σας με τα παρακάτω 9 tips του Readers' Digest που ίσως δεν γνωρίζετε..

1. «Espresso» θα πει...

Τι σημαίνει άραγε «Espresso» στην κυριολεξία; Επιτάχυνση, Μετάβαση ή μαύρο και έντονο; Τίποτα από όλα αυτά. «Espresso» θα πει... αυτό που αναγκάζεται να βγει.

2. Ο καφές ήταν η πρώτη τροφή που...

Ο καφές ήταν η πρώτη τροφή που μεταφέρθηκε από την Ευρώπη στον Νέο Κόσμο, που χρησιμοποιήθηκε σε θρησκευτικές τελετές των Αζτέκων ή που ψήθηκε και φυτεύτηκε για να καταναλωθεί; Τίποτα από τα παραπάνω αφού ο καφές ήταν η πρώτη τροφή που καταψύχθηκε και αποξηράθηκε.



3. Από πού προέρχεται το όνομα «cappuccino»;

Αν θεωρείτε ότι η λέξη «cappuccino» προήλθε από την ομοιότητα του ροφήματος με του πιθήκους Capuchin, από την ιταλική λέξη «puccino» που σημαίνει «ελαφρύς καφές» ή από το μέγεθος του φλιτζανιού στο οποίο συνήθως σερβίρεται, τότε κάνετε λάθος. Η λέξη «cappuccino» προήλθε από την ομοιότητα του καφέ αυτού με τα καφετιά καπελίνα που φορούν οι μοναχοί Καπουτσίνοι.



4. Που παράγεται το 40% της παγκόσμιας ποσότητας καφέ;

Γνωρίζετε ποια είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ που αγγίζει το 40% της παγκόσμιας ποσότητάς του; Δεν είναι ούτε η Αφρική, ούτε η Τουρκία ούτε και η Νοτιοανατολική Ασία, αλλά η Κολομβία και η Βραζιλία.




5. Τι είναι ακριβώς ο Kopi Luwak;

Ο Kopi Luwak είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο και στοιχίζει μέχρι και 1200 δολάρια το κιλό. Ο τρόπος παρασκευής του είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αφού πρόκειται για κόκκους καφέ που τρώγονται και στη συνέχεια αποβάλλονται από τις αγριόγατες στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.



6. Ποιο φυτό δίνει τους κόκκους του καφέ;
9 «περίεργα» πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καφέ (3)
Τα φυτά που παράγουν τους κόκκους του καφέ δεν έχουν την μορφή αμπελιού, ούτε είναι δέντρα ή ρίζες. Είναι θάμνοι που δημιουργούν στρογγυλά πράσινα και κόκκινα μπαλάκια από όπου κατόπιν επεξεργασίας, φτιάχνονται οι παραδοσιακοί κόκκοι καφέ.


7. Οι περισσότεροι καφέδες είναι αποτέλεσμα μίξης

Τα περισσότερα χαρμάνια καφέ προκύπτουν από τη μίξη κόκκων Arabica και Robusta κι όχι όπως πιστεύεται από πολλούς, ανοιχτόχρωμων και σκουρόχρωμων κόκκων ή καφεϊνης και αιθέριων ελαίων.

8. Από πού πήραν το όνομά τους οι ποικιλίες Java και Μόκα;

Οι Java και Μόκα είναι ποικιλίες καφέ Arabica και πήραν τα ονόματά τους από τα λιμάνια προέλευσής τους κι όχι λόγω της γεύσης τους ή από το όνομα του παραγωγού που τις ανέπτυξε.





9. Γιατί οι Μουσουλμάνοι ηγεμόνες απαγόρευσαν τον καφέ τον 16ο αιώνα;

Κατά τον 16ο αιώνα οι Μουσουλμάνοι ηγεμόνες επέβαλαν την απαγόρευση του καφέ γιατί θεωρούσαν ότι έχει διεγερτικές ιδιότητες που επιδρούν άσχημα στον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι λόγω της μαύρης αγοράς που ξεπήδησε στο εμπόριο καφέ ούτε φυσικά, λόγω του τζόγου που αναπτύχθηκε σταδιακά στα καφενεία.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...